niedziela, 9 listopada 2014

Tort czekoladowy z wiśniami

Intensywne, aromatyczne i czarne od kakao spody, nasiąknięte wiśniówką, delikatny, mleczno czekoladowy krem, z akcentami ciemnej czekolady i świeże, pyszne i bardzo kwaśne wiśnie. Czego chcieć więcej? Widelca i talerzyka. 
Wiśnia i czekolada to jedno z tych połączeń w kuchni, bez których trudno mi się obejść. Uwielbiam głęboki i cudownie aksamitny aromat ciemnej czekolady, ziemistość kakao, delikatność mlecznej czekolady i kwaśność wiśni. I choć każdy z tych składników osobno jest wyjątkowy, to razem tworzą coś naprawdę wspaniałego. A odrobina alkoholu podnosi temperaturę uczuć w deserze. Kocham to, jak stąd do księżyca i z powrotem. 
Jeżeli znacie to połączenie, to wiecie o czym mówię, jeżeli jeszcze nie znacie koniecznie musicie spróbować. 

Tort czekoladowy z wiśniami

Ciasto:

5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl skrobii kukurydzianej
1/4 szkl kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl wiśniówki

Krem:

5 żółtek
8 łyżek cukru pudru
500 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
500 g świeżych wydrylowanych wiśni



Ciasto:
- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cały czas mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy robota. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 160 C przez 45 minut bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika z wysokości 40 cm zrzucamy ciasto dnem do podłogi. Tak, aby spód blaszki odbił się od niej. Przeczytałam kiedyś o tym na blogu Moje Wypieki i robię ta teraz z prawie każdym spodem do tortów. Zostawiamy do wystygnięcia.

Krem:
- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kogel mogel. Masa musi być puszysta i prawie biała. Następnie stopniowo dodajemy serek, cały czas mieszamy. Czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i studzimy. Ostudzoną dodajemy do masy z jajek i serka. Odkładamy 1/3 masy do dekoracji. Następnie dokładamy do 2/3 odsączone wiśnie. Całość mieszamy.

Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Dwie spodnie nasączamy wiśniówką i przekładamy kremem.  Dekorujemy wg własnego upodobania. Ale idealnie sprawdza się po prostu czekolada.

Smacznego:)

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

4 komentarze:

  1. Czekolada i wiśnie to połączenie idealne :) Tort wyszedł Ci wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie została w przepisie ujęta skrobia kukurydziana czy ją mamy przesiewać razem z mąką?
    Ogólnie przepis rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak trzeba ją przesiać razem z mąką :) Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

      Usuń