środa, 31 grudnia 2014

Domowy ajerkoniak i rodzinne srebra

Uwielbiam ajerkoniak, jest niezobowiązujący, delikatny w smaku, a jeżeli zrobimy go w domu, możemy w dowolny sposób regulować jego słodycz i moc. "A mocy mu nie brak" - przynajmniej u mnie :) Przygotowuje się go w 10 minut, nie wymaga wielkiej wprawy, a jedynie miksera, ewentualnie silnych rąk. 
A i jeszcze się wam pochwalę jednym z najwspanialszych prezentów w tym roku. Tuż przed Wigilią rodzice obdarowali mnie kompletem srebrnych kieliszków do likieru, który sam dostali jako prezent ślubny. Pamiętam ten komplet z każdego domu, w którym mieszkaliśmy, a teraz jest u mnie. Dziękuję :) 

Domowy ajerkoniak




6 żółtke
1 szkl cukru pudru
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
100 ml spirytusu














- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na delikatny i puszysty krem. Następnie zmniejszamy obroty miksera i cienką strużką wlewamy skondensowane mleko (ważne żeby było w temp pokojowej- różnica temperatur doprowadzi do rozwarstwienia).
- Następnie wyłączywszy uprzednio mikser, dolewamy powoli alkohol. Cały czas mieszamy ręcznie.
- Przelewamy do butelki i wstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin czy dni.

Smacznego ? Zdrówko :)

Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz