poniedziałek, 19 stycznia 2015

Boczek w cydrze

Wieprzowina lubi jabłka. Ja lubię jabłka. A cydr jest w jabłek, więc ja lubię cydr i wieprzowina lubi cydr. No i mamy gotową pieczeń. A mój mąż lubi pieczony boczek, więc wybór był oczywisty. Ale wy z powodzeniem możecie wykorzystać chudy schab, szynkę czy karkówkę. Wystarczy zaopatrzyć się w ulubiony kawałek wieprzowego mięsa i dobry cydr. 

Boczek w cydrze





 2 kg świeżego nieprzerośniętego boczku
2 szkl cydru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka grubej soli
2 łyżki oleju rzepakowego
5 ziaren ziela angielskiego
1 duże jabłko
1 duża cebula









- Cynamon, ziarna pieprzu, kolendry i ziela angielskiego dokładnie tłuczemy w moździerzu. Dolewamy olej i mieszamy. 
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozkładamy na płasko. Całość dokładnie smarujemy roztartymi przyprawami i zwijamy w roladę. Związujemy dokładnie, aby w trakcie pieczenia nie rozpadło nam się nic. 
- Dno blachy wykładamy pokrojonym w 1 cm plastry jabłkiem i cebulą. Na jabłkach układamy boczek. Całość zalewamy cydrem i doprawiamy z wierzchu grubą solą. 
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na dwie godziny. 

Smacznego :)

Boczek w cydrze

Boczek w cydrze

Boczek w cydrze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz