środa, 14 stycznia 2015

Maślane bułeczki razowe

Uwielbiam domowe pieczywo, a maślane razowe bułeczki to wprost ubóstwiam. Są puszyste, zdecydowane w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Wymagają niewiele starać, a każde śniadanie potrafią przemienić w ucztę. Gorąco polecam. Dziś w wersji wytrawnej. 


Maślane bułeczki
razowe




300 g mąki pszennej typ 1850
100 g mąki pszennej typ 550
50 g drożdży świeżych
1 jajko
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pieprz
70 g masła
1/4 szkl wody
1 łyżeczka suszonego tymianku










- Z mleka, drożdży i dwóch łyżek mąki pszennej razowej przygotowujemy zaczyn. Ostawiamy go na 15 minut w ciepłe miejsce. 
- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do miksera. Dosypujemy pozostałe mąki, dodajemy bardzo miękkie masło oraz szczyptę soli wraz z tymiankiem. Dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto, które będzie odchodzić od ścianek. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypcie mąki, jeśli zbyt twarde dolejcie wody.
- Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Musi podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kulkę. Smarujemy ją rozmąconym jajkiem, posypujemy grubą solą morską i potłuczonym kolorowym pieprzem bądź ulubionymi ziołami lub ziarnami.  
- Przygotowanie bułeczki odstawiamy na 15 minut, a następnie pieczemy w temp 180 C przez 20 minut. 

Smacznego:)

Maślane bułeczki
razowe

Maślane bułeczki
razowe

Maślane bułeczki
razowe

2 komentarze:

  1. Zrobię je na pewno :)! Opis bardzo do tego zachęca. A domowe pieczywo..wiadomo :)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, bo są naprawdę smaczne. Nawet na drugi dzień wystarczy je włożyć na 10 sekund do mikrofalówki lub na 2 minuty do piekarnika i są jak świeżo wyciągnięte z piekarnika.

      Usuń