poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pączki z masłem orzechowym i czekoladą

Słone masło orzechowe, pyszne drożdżowe ciasto, słodko - gorzka czekolada i chrupiące orzechy włoskie - oto mój przepis na cudowne pączki. Musicie ich koniecznie spróbować.


Pączki z masłem orzechowym i czekoladą


50 g drożdży świeżych
250 ml mleka
550 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
60 g masła
cukier puder
2 jajko
4 żółtka
tłuszcz do smażenia
200 g masła orzechowego
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
20 orzechów włoskich

- Z drożdży, jednej łyżeczki cukru i jednej łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, zalewając je ciepłym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 

- Jajka mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru i ubijamy delikatną białą masę. 
- Masło roztapiamy i lekko studzimy.

- 500 g mąki przesiewamy, dodajemy do niej rozrobiony zaczyn, ubite jajka oraz masło. Wszystko delikatnie wyrabiamy łyżką.  Ciasto może się wydać zbyt rzadkie, ale będziemy je jeszcze wyrabiać z pozostałą mąką, więc radzę się nie martwić. 

- Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

- Po 30 minutach wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy również z wierzchu. Wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Tylko robimy to stopniowo i delikatnie, aby ciasto nie stało się zbite. 

- Kiedy ciasto będzie jędrne, sprężyste, a zarazem delikatne rozwałkowujemy je na placek grubości 5 mm i wycinamy pączki. Można to zrobić za pomocą szklanki lub odrywając kawałki i formując dowolnej wielkości kulki. 

- Wykrojone pączki pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut - do wyrośnięcia. 
- W tym czasie rozgrzewamy na wolnym ogniu tłuszcz. 

- Na delikatnym ogniu smażymy pączki na rumiany kolor z obu stron. Należy uważać, aby ogień nie był zbyt duży, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz, a ni upieką w środku. 

- Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i zostawiamy do wystygnięcia.

- Czekoladę rozpuszczamy na kąpielą wodną

- Orzechy rozłupujemy delikatnie. Dzielimy je na połówki, które prażymy przez 5 minut na suchej patelni.

- Masło orzechowe w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego z szprycą na końcu.

- Delikatnie napełniamy każdego pączka. Następnie zanurzamy go do połowy z rozpuszczonej czekoladzie i dekorujemy połową orzecha włoskiego

Smacznego:) 

Pączki z masłem orzechowym i czekoladą

Pączki z masłem orzechowym i czekoladą

Pączki z masłem orzechowym i czekoladą

Pączki z masłem orzechowym i czekoladą

3 komentarze:

  1. Od 3 dni za mną masło orzechowe chodzi, a teraz jeszcze pączki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba w taki razie koniecznie spróbować :) Pozdrawiam gorąco

      Usuń
  2. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń