czwartek, 5 lutego 2015

Zupa imbirowa z jarmużem i słodką wołowiną

Kiedy rano wstaję, za oknem śnieg i na samą myśl o wyjściu z domu robi mi się zimno, to już wiem, że na obiad będzie zupa imbirowa. Cudownie rozgrzewająca, aromatyczna i ostra. Bardzo często w towarzystwie ulubionych warzyw i kawałków karmelizowanego mięsa. Dziś w roli głównej jarmuż i wołowina. Zapraszam. 

Zupa imbirowa z jarmużem i słodką wołowiną

Składniki: 
2 marchewki
1 seler
1 pora
1 cebula
1 pietruszka
7-8 cm imbiru
1/2 główki czosnku (6 ząbków)
10 łyżek sosu sojowego
200 g jarmużu
1 czerwone chilli
300 g wołowiny
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka octu ryżowego


- Marchewkę, seler, por, cebulę i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i wstawiamy do gotowania. Imbir kroimy na mniejsze kawałki, 5 ząbków czosnku przekrawamy na pół i dokładamy do wywaru. Gotujemy wszystko około 45 minut na wolnym ogniu. Po koniec doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego.

- Wołowinę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Marynujemy w occie ryżowym, brązowym cukrze, sosie sojowym i chilli. Po około 30 minutach, wykładamy na rozgrzaną patelnię lub woka i smażymy do momentu skarmelizowania cukru. 

- Z wywaru wyławiamy wszystkie warzywa i przyprawy. Dokładamy pokrojony i umyty jarmuż oraz wołowinę z patelni. Gotujemy jeszcze 5-7 minut. 

- Zupę można podać z makaronem lub ryżem, ale ja wolę samą w sobie. Uwaga jest ostra, ale i bardzo bardzo bardzo pyszna :) 

Smacznego:)

Zupa imbirowa z jarmużem i słodką wołowiną

Zupa imbirowa z jarmużem i słodką wołowiną

1 komentarz:

  1. Czuję, że ta zupa podeszłaby mi, najbardziej z powodu tego imbirowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń