Pieczeń z jajkiem to klasyka wielkanocnego stołu. W tym roku postawiłam na drób i zioła. Wyszło wyśmienicie. Trzy warstwy pięknie się prezentują i wybornie smakują. Gorąco polecam.
Składniki:
500 g piersi z indyka
500 g filetu z udek
5 jajek
1/4 szkl bułki tartej
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
sól
pieprz
majeranek suszony
Przepis:
- Całe mięso dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy na drobnych oczkach. Można od razu zaopatrzyć się w mielone mięso, ale należy dokładnie sprawdzić jego skład. Dodatek wieprzowiny, skórek czy innych okrawek spowoduje zmianę smaku,konsystencji i koloru potrawy.
- Do zmielonego mięsa dodajemy 1 całe jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz suszony majeranek. Całość dokładnie mieszamy.
- Siekamy drobno świeże zioła i mieszamy je z 1/3 mięsa mielonego.
- 4 jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki.
- Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy bułką tartą. Na dno układamy 1/3 mięsa bez ziół. Następnie cieniutką warstwę mięsa z ziołami. Na środek wkładamy ugotowane i obrane jajka, a boki dopełniamy mięsem z ziołami. Przykrywamy nim także wierzch jajek. Na koniec układamy trzecią warstwę - tym razem bez ziół. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40 minut. Możemy podawać na ciepło, ale równie smaczne jest na zimno.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz