piątek, 29 maja 2015

Domowa pizza

Nie mieszkam w mieście i do najbliższej (nie czytaj najlepszej) pizzerii mam dobre 15 km. Skazana więc jest, przez wybór swój, na robienie pizzy w domu.  Przez lata praktyki przeszłam przez grube, puszyste ciasto pełne dodatków, nieudane zakalce, niedopieczone spody, niedobre sosy i wiele wiele innych wpadek. Ale praktyka czyni... praktykanta. No więc z praktycznego punktu widzenia postanowiłam się z wami podzielić moim sprawdzonym sposobem na pizzę. Dziś w wersji wegetariańskiej czyli z pieczarkami. Nie trudno wzbogacić ją o kawałek dobrej szynki, zatem jeżeli pizza bez mięsa to dla was nie pizza to połóżcie kawałek świnki na wierzch :) 

Domowa pizza z pieczarkami


Składniki:

1 szkl bardziej ciepłej niż zimnej wody
50 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
3 szkl mąki pszennej

1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego oregano
sól
pieprz
1 puszka pomidorów bez skórki

400 g pieczarek
1 cebula

200 g dobrego sera żółtego lub mozzarelli 


Domowa pizza z pieczarkami


Przepis:

- Drożdże rozpuszczamy w szklance wody. Dodajemy 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Jeżeli okaże się zbyt luźne należy dosypać mąki, jeżeli zbyt ciężkie należy dolać wody. Ciasto powinno lekko uginać się pod ręką, ale odchodzić od palców i blatu. Na koniec wlewamy oliwę i wmasowujemy ją w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. 

- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i układamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach również czosnek. Posypujemy oregano i zalewamy pomidorami. Dusimy pod przykrycie przez około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. 

- Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wkładamy pieczarki wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Smażymy około 15 minut. W trakcie doprawiamy pieprzem i solą. 

- Piekarnik nagrzewamy do 200 C wraz z kamieniem lub blachą. Ciasto dzielimy na trzy części i każdy układamy na rozgrzanej blaszce, którą zaraz po wyjęciu z piekarnika należy posmarować oliwą. Na ciasto wylewamy sos, którego nie żałujemy. Następnie ser, a na koniec pieczarki. Całość wstawiamy do piekarnika na 15 minut. 

Smacznego :)

Domowa pizza z pieczarkami



4 komentarze:

  1. Ja poproszę kawałek, ale koniecznie bez świnki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest i kawałek bez świnki, a nawet kilka kawałków. Zapraszam :)

      Usuń