Nie mieszkam w mieście i do najbliższej (nie czytaj najlepszej) pizzerii mam dobre 15 km. Skazana więc jest, przez wybór swój, na robienie pizzy w domu. Przez lata praktyki przeszłam przez grube, puszyste ciasto pełne dodatków, nieudane zakalce, niedopieczone spody, niedobre sosy i wiele wiele innych wpadek. Ale praktyka czyni... praktykanta. No więc z praktycznego punktu widzenia postanowiłam się z wami podzielić moim sprawdzonym sposobem na pizzę. Dziś w wersji wegetariańskiej czyli z pieczarkami. Nie trudno wzbogacić ją o kawałek dobrej szynki, zatem jeżeli pizza bez mięsa to dla was nie pizza to połóżcie kawałek świnki na wierzch :)
Domowa pizza z pieczarkami |
Składniki:
1 szkl bardziej ciepłej niż zimnej wody
50 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
3 szkl mąki pszennej
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego oregano
sól
pieprz
1 puszka pomidorów bez skórki
400 g pieczarek
1 cebula
200 g dobrego sera żółtego lub mozzarelli
Domowa pizza z pieczarkami |
Przepis:
- Drożdże rozpuszczamy w szklance wody. Dodajemy 1 łyżkę mąki i szczyptę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Jeżeli okaże się zbyt luźne należy dosypać mąki, jeżeli zbyt ciężkie należy dolać wody. Ciasto powinno lekko uginać się pod ręką, ale odchodzić od palców i blatu. Na koniec wlewamy oliwę i wmasowujemy ją w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i układamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach również czosnek. Posypujemy oregano i zalewamy pomidorami. Dusimy pod przykrycie przez około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
- Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wkładamy pieczarki wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Smażymy około 15 minut. W trakcie doprawiamy pieprzem i solą.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 C wraz z kamieniem lub blachą. Ciasto dzielimy na trzy części i każdy układamy na rozgrzanej blaszce, którą zaraz po wyjęciu z piekarnika należy posmarować oliwą. Na ciasto wylewamy sos, którego nie żałujemy. Następnie ser, a na koniec pieczarki. Całość wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Smacznego :)
Domowa pizza z pieczarkami |
Pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
UsuńJa poproszę kawałek, ale koniecznie bez świnki :-)
OdpowiedzUsuńJest i kawałek bez świnki, a nawet kilka kawałków. Zapraszam :)
Usuń