Nic wiosną nie sprawdza się w tak cudowny sposób jak rabarbar i kruszonka na drożdżowym cieście. Tym razem ciasto z mąki pszennej, a kruszonka tradycyjna na maśle i białym cukrem. Ot taki uśmiech w stronę drożdżówek pieczonych przez babcię :)
Składniki:
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
1/2 szl mleka
2 żółtka
150 g masła
8 łyżek cukru
szczypta soli
rabarbar
30 g drożdży świeżych
Przepis:
- Mleko podgrzewamy do temp pokojowe. Dokładamy do niego 4 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.
- Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki. Dokładamy zaczyn oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Na koniec dolewamy przestudzone masło i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po około 1 godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka średnicy 6-7 cm.
- Rabarbar płuczemy i kroimy w 2 cm kawałki. Na środku każdego kółka układamy kawałki rabarbaru lekko go dociskając.
- W misce rękoma rozcieramy 50 g masła z 1/4 szkl mąki praz 4 łyżkami cukru. Gotową kruszoną posypujemy drożdżówki. Odstawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 C bez termoobiegu i pieczemy drożdżówki przez 20 minut.
Smacznego:)
Najlepsze (choć ponoć niezdrowe) są na gorąco, ale kto by się przejmował kiedy w domu pachnie rabarbar :)
Uwielbiam drożdżówki i rabarbar, więc takie połączenie brzmi idealnie; ) Rabarbar to warzywo, które chyba najbardziej kojarzy mi się z wiosną; )
OdpowiedzUsuńWiosna bez rabarbaru to nie wiosna :)
Usuń