środa, 10 czerwca 2015

Bruschetta z pomidorami truskawkami i chilli

Na całe szczęście truskawka to nie tylko słodkie, to nie tylko deser, ale i wytrawne sosy, sałatki czy bruschetty. Dziś przedstawiam wam pyszne pszenne bruschetty z oliwą podawane w towarzystwie salsy z pomidorów, truskawek, bazylii i chilli. Moi drodzy nie można tego nie pokochać. Jest słone, słodkie, wytrawne, ostre i bardzo bardzo aromatyczne. 

Bruschetta z pomidorami truskawkami i chilli


Składniki:

2 małe pomidory malinowe
5 dużych truskawek
10 liści bazylii
1żółte chilli
oliwa z oliwek
sól
szczypta cukru
pszenna bagietka


 
Bruschetta z pomidorami truskawkami i chilli
Przepis:

- Bagietkę kroimy pod kątem na kanapki grubości 1 cm.  Z obu stron smarujemy oliwą i podpiekamy pod grillem na rumiany kolor.

- Pomidory i truskawki kroimy w równą małą kostkę. Bazylię rwiemy na mniejsze części. Chilli drobno siekamy. Wszystko razem delikatnie mieszamy.  Jedną łyżkę oliwy z oliwek mieszamy ze szczyptą soli i cukru. Polewamy pomidory z truskawkami i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. 

- Kromki układamy na talerzu i nakładamy salsę. Podajemy od razu. Jeżeli zamierzamy zrobić to później, salsę nałóżmy tuż przez podaniem lub połóżmy obok kanapek w miseczce. 

Smacznego :)


Bruschetta z pomidorami truskawkami i chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz