czwartek, 18 czerwca 2015

Jajecznica ze szczypiorkiem

Co to za wpis i w czym filozofia, przecież każdy potrafi zrobić jajecznicę ze szczypiorkiem. Filozofia żadna, choć na temat idealnej jajecznicy rozpraw powstało nie mało. Ale wpis ten nie ma być lekcją gotowania, nowatorskim przepisem czy chęcią pochwalenia się czymś co się udało. Dzielę się z wami dziś przepisem na najlepsze śniadanie na świecie, a postanowiłam to uczynić, gdyż szczypiorek w tym roku dzielnie wyrósł na grządkach mych, co to zawsze zielskiem się ścielą gęsto i niczym więcej. To  i jajka swoje i szczypior swój, tylko masło od zaprzyjaźnionej krowy. Kochani kochajcie jajecznicę. Najlepszą na świecie robi oczywiście mój mąż, co z całą stanowczością podkreślają dzieci, ale... praktyka czyni mistrza. 

Jajecznica ze szczypiorkiem


Składniki:

2 jajka
1 łyżka masła
garść szczypiorku
sól
pieprz


Jajecznica ze szczypiorkiem

Jajecznica ze szczypiorkiem

Przepis:

- Na średnim ogniu na patelni delikatnie roztapiamy masło. Kiedy się rozpuści i lekko podniesie swoją temperaturę wlewamy na patelnię jajka, uprzednio wbijając je do miski i sprawdzając zawartość. Na początku delikatnie mieszamy białko, starając się nie rozlać żółtka. Kiedy białko będzie w połowie ścięte rozkrawamy żółtko i smażymy jeszcze minutę delikatnie mieszając. Wyłączamy gaz i dodajemy posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz. Podajemy na gorąco z chlebem posmarowanym masłem. 

Smacznego dnia :) 

Jajecznica ze szczypiorkiem

1 komentarz:

  1. Uwielbiam, taką właśnie ze ściętym białkiem i nie do końca ściętym żółtkiem... Ideał :)

    OdpowiedzUsuń