wtorek, 16 czerwca 2015

Młode warzywa, makaron razowy i bazyliowy beszamel - bardzo zielona zapiekanka

Zielona młoda kapusta, zielona cukinia, zielony szczypior, zielony szpinak, zielona bazylia, zielona oliwa z oliwek i tylko makaron nie zielony bo razowy, no i jeszcze czosnek, chociaż nie, czosnek młody więc zielony. Zamarzyła mi się warzywna zielona zapiekanka makaronowa, no i jest. Młode zielone warzywa, razowy makaron a to wszystko pod bazyliowym beszamelem. Pyszne, bardzo proste i bardzo bardzo zdrowe.


Zapiekanka z młodych zielonym warzyw

Składniki:

1/4 główki młodej kapusty
1 pęczek szczypioru
1 cukinia
4-5 garści świeżego szpinaku
pęczek świeżej bazylii
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1 szkl mleka
1 szkl bulionu
sól
pieprz
czosnek
makaron razowy


Zapiekanka z młodych zielonym warzyw

Przepis:

- Na rozgrzaną oliwę z oliwek wkładamy posiekaną dymkę i kapustę, delikatnie solimy i dusimy około 7 minut. Do kapusty dokładamy startą na tarce cukinię i świeży szpinak. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a woda z warzyw wyparuje. Pod koniec doprawiamy pieprzem i czosnkiem. 

- W drugim garnku rozgrzewamy masło i do roztopionego masła dokładamy mąkę. Energicznie mieszamy i po chwili dodajemy mleko oraz bulion. Oby płyn lejemy powoli i cienkim strumieniem. W przeciwnym razie zrobią nam się grudki i z beszamelu nici. Po dodaniu płynów dokładamy posiekaną bazylię i całość blendujemy przez minutę na bardzo wolnym ogniu. Przy odrobinie szczęścia bazylia puści sok i beszamel zrobi nam się pięknie zielony. Jeżeli bazylia nie puści w tym czasie soku, a sos zacznie nam już gęstnieć, to przestańmy blendować. Kolor nie ma aż takiego znaczenia jak smak, ale przy gęstnieniu beszamelu musimy go cały czas mieszać w przeciwnym razie przywrze do garnka i zrobi się gorzki.  Kiedy beszamel zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany wyłączamy gaz. 

- W foremce na dnie wylewamy odrobinę beszamelu, następnie układamy warstwę makaronu. Jeżeli wybierzecie ten drobniutki nie ma potrzeby go wcześniej gotować. Na makaron układamy warstwę warzyw, następnie beszamel i znowu makaron. I tak do wyczerpania składników, pamiętając jednak o tym, aby ostatnią warstwę stanowił sos. 

- Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na około 30 minut. W tym czasie makaron dojdzie, a wierzchnia warstwa sosu się zrumieni. 

- Podajemy na gorąco, od razu po przygotowaniu. Zapiekankę można przygotować wcześnie i ją zamrozić lub przechować do następnego dnia. Podgrzewać ją należy w piekarniku wraz z innym naczyniem wypełnionym wodą. 

- Przed podaniem rozgniatamy posiekane liście świeżej bazylii z odrobiną oliwy z oliwek i soli. Polewam nią zapiekankę tuż przed podaniem. 

Smacznego :)

Zapiekanka z młodych zielonym warzyw

Zapiekanka z młodych zielonym warzyw

1 komentarz: