środa, 24 czerwca 2015

Kalafior pod piwno - serowym beszamelem

Ot i taka wariacja na temat kalafiora, którego uwielbiam. Wyraźny w smaku sos, młody kalafior, szynka parmeńska, a to wszystko zapiekane na złoto. To musi smakować. Ostry, goryczkowy, pełny smak dzięki serowi, gałka muszkatołowa i dużo pieprzu - to musi smakować.


Kalafior pod piwno serowym beszamelem


Składniki:

1 kalafior
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml jasnego piwa
200 ml bulionu warzywnego
200 g sera bursztyn
100 g sera salami
100 g szynki parmeńskiej
czarny pieprz mielony
gałka muszkatołowa
sól


Kalafior pod piwno serowym beszamelem

Przepis:

- Kalafiora dzielimy na różyczki i układamy dosyć ciasno w brytfance. Ser ścieramy na drobnych oczkach.

- W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Powstałą zasmażkę mieszamy na ogniu przez 2-3 minuty. Następnie cienkim strumieniem wlewamy piwo, nie przestajemy przy tym intensywnie mieszać. Dolewamy bulion, dokładnie mieszamy i zostawiamy na mały ogniu na około 7-10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy sól, sporą szczyptę czarnego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy.  Następnie dodajemy w kilku partiach ser. Energicznie mieszamy, aby ser połączył się z sosem. 

- Na wyłożonego kalafiora wylewamy sos. Układamy kawałki szynki parmeńskiej. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 C. Po 10 minutach włączamy grill, aby góra się zrumieniła. 

- Podajemy na gorąco. 

Smacznego :) 

Kalafior pod piwno serowym beszamelem

Kalafior pod piwno serowym beszamelem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz