poniedziałek, 20 lipca 2015

Pancakes na kefirze

Pyszne, puszyste i bardzo sycące. Idealne na poranek z dodatkiem świeżych owoców, miodu lub syropu klonowego. Pancekes na kefirze mają jeszcze dodatkowo lekko kwaśny posmak. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Najlepiej oczywiście smakują prosto z patelni, ale z całą pewnością można je spakować na drugie śniadanie lub odłożyć trochę do wieczora. Najważniejsza w przepisie jest idealna proporcja mąki do płynu, dlatego polecam używanie tej samej miarki i dlatego niech nikogo nie zdziwią mililitry przy mące.

Pancakes na kefirze


Składniki:

150 ml kefiru
150 ml wody
300 ml mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml masła
świeże owoce
syrop klonowy
2 łyżki cukru


Pancakes na kefirze


Przepis:

- Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. 
- Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mieszamy kefir, wodę, jajko i roztopione masło.
- Łączymy składniki wlewając płynne do suchych i cały czas mieszając. 
- Smażymy niewielkie placki na suchej patelni na niewielkim ogniu. 
- Gotowe polewamy syropem klonowym i podajemy ze świeżymi owocami. 

Smacznego :)


Pancakes na kefirze

Pancakes na kefirze
 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i najlepsze! ;) Moje ulubione :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń