czwartek, 16 lipca 2015

Sałatka z prażonej kaszy jaglanej z młodymi liśćmi buraka i fetą

W tym roku buraki na moich grządkach raczyły się zbuntować. Wypuściły liście i już. Fakt jednak, że liście piękne i bardzo smaczne. Stąd pomysł na wykorzystanie ich w letniej sałatce. Takiej zimno - ciepłej. Bo kasza ciepława, buraki gorące, a feta przyjemnie kwaśna i chłodna. Polecam gorąco, jest naprawdę wyśmienita. Lekko orzechowa, chrupiąca kasza, pyszny, słodki burak i wyrazisty w smaku słony ser. 



Sałatka z prażonej kaszy jaglanej



Składniki

1/2 szkl kaszy jaglanej
1 szkl wody
15 - 20 młodych liści buraka
1 ząbek czosnku
1 łyżka  oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól
twardy ser feta


Sałatka z prażonej kaszy jaglanej


Przepis:

- Kupując botwinkę uważajcie żeby wybierać tę z jak najmniejszymi liśćmi. Jeżeli trafią wam wyjątkowo duże liście podzielcie je na mniejsze części, a łodygi przekrójcie na pół. 

- Wybrane, te najmniejsze liście dokładnie myjemy pod ziemną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku. 

- Na suchą patelnię wsypujemy kaszę jaglaną i prażymy ją na lekko brązowy kolor. Kasza zacznie pękać i będzie wyglądać trochę jak komosa ryżowa. Do lekko brązowej kaszy dolewamy jednym chlustem wodę i zmniejszamy gaz. Doprawiamy solą i czekamy do momentu, w którym kasza wchłonie całą wodę. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i lekko studzimy. 

- Na tej samej patelnie rozpuszczamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek. Na tłuszcz wkładamy wysuszone liście buraka. Na małym ogniu dusimy je około 5-7 minut. Pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Doprawiamy solą.

- Na talerzu układamy kaszę oraz buraki, które bardzo łatwo zwijają się jak makaron spaghetti. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. 

Smacznego:) 

Sałatka z prażonej kaszy jaglanej



Gotuj w zdrowym stylu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz