środa, 22 lipca 2015

Wiśniowa mrożona herbata

Upał daje się we znaki. Z nieba leje się żar, przeplatany burzami. Nie oszczędza nas pogoda, więc trzeba się jakoś ochładzać. A kiedy w pobliżu brak klimatyzacji czy choćby wiatraków, najlepszym schładzaczem są kwaśne, zimne napoje. Wiśniowa mrożona herbata nie powstała z połączenia soku wiśniowego z gotową herbatą, ale z wywaru z gotowanych wiśni, w którym herbata się parzyła. Następnie została schłodzona i doprawiona cytryną. Mam nadzieję, że Ci którzy kochają wiśnie nie będą zawiedzeni. 


Wiśniowa mrożona herbata


Składniki:

500 g wiśni
3-4 torebki ulubionej czarnej herbaty
1 cytryna
3 łyżki cukru (opcjonalnie)


Przepis:

- Wiśnie dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 2 litrów) i dosładzamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy gaz i wrzucamy torebki z herbatą. Jeżeli wolicie herbatę liściastą torebki możecie zastąpić zaparzarką. Nie wrzucajcie jednak herbaty bezpośrednio - trudno będzie ją później odcedzić. Po około 10 minutach wyciągamy herbatę. Całość schładzamy bardzo mocno w lodówce. Przed podaniem dokładamy pokrojoną w plasterki cytrynę. 

Orzeźwienia :)  

Wiśniowa mrożona herbata

2 komentarze:

  1. Oj przydałaby mi się teraz szklaneczka Twojej herbatki:-)

    OdpowiedzUsuń