Nie do końca rozumiem pojęcie rustykalności w tym przepisie. W sumie chodzi chyba o sposób zawijania ciasta. Fakt prezentuje się dość rustykalnie i wygląda jak nie z tej epoki, ale może jest w tym jakieś głębsze dno. Co tam, powtarzam za wszystkimi, bo mi smakuje, bo kruchego ciasta nigdy w nadmiarze, zwłaszcza tego mocno chrupiącego z wierzchu. A dlaczego brzoskwinie? Bo brzoskwinie uwielbiają kruche ciasto, a ja uwielbiam brzoskwinie. To taki mój owoc zakazany, bo mam na nią uczulenie, ale od czasu do czasu nikomu jeszcze nie zaszkodziło - zwłaszcza w niedomiarze.
Rustykalna tarta z brzoskwiniami |
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
50 g cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej lub kaszki manny
3-4 duże brzoskwinie
Rustykalna tarta z brzoskwiniami |
Przepis:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, śmietanę, jajko i zimne masło. Wyrabiamy kruche ciasto i odstawiamy je do lodówki na godzinę.
- Brzoskwinie dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na ćwiartki.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy, na blacie obsypanym mąką, na grubość 2 mm. Na środku posypujemy mąką albo kaszą manną, aby wchłonęły ewentualnie wyciekający sok z brzoskwiń. Następnie dosyć ciasno i w sporej ilości układamy brzoskwinie. Kolejno delikatnie podważają brzegi ciasta zawijamy je na wierzch owoców, tak aby powstało nam zgrabne kółko z dziurką po środku.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
- Ja na swojej tarcie ułożyłam jeszcze jeżyny, gdyż trafiły mi się bardzo słodkie brzoskwinie, a jeżyny w swej naturze bywają kwaśne.
Smacznego :)
Rustykalna tarta z brzoskwiniami |
Rustykalna tarta z brzoskwiniami |
Zachwycająca, taka idealnie domowa :)
OdpowiedzUsuń