niedziela, 16 sierpnia 2015

Zupa limonkowa

Kwaśna, ostra i słodka. Pełna aromatów i banalnie prosta w przygotowaniu. Podawana z awokado i makaronem soba jest bardzo sycąca, ja lubię ją w towarzystwie karmelizowanej wołowiny i taką wersję dziś wam przedstawiam. Zapraszam serdecznie.




Składniki:

1 litr bulionu warzywnego
1 limonka
1 chilli
1 łyżka sosu ostrygowego
250 g polędwicy wołowej
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu akacjowego
1/2 chilli
100 g makaronu soba
1 awokado



Przepis:

- Chilli kroimy w cienkie plasterki. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy chilli i czosnek oraz sos ostrygowy, całość podgrzewamy na wolnym ogniu. 
- Z limonki ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Dolewamy razem do bulionu. 
- Wołowinę kroimy w drobną kostkę. Wkładamy na patelnię z odrobiną oleju. Solimy, doprawiamy sosem sojowym i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy miód i karmelizujemy mięso. Wyłączamy i ostawiamy na bok. Sok spod mięsa dolewamy do zupy. 
- Awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Musimy pamiętać, aby nie wybierać bardzo dojrzałych owoców, gdyż rozpadną się w zupie i będą nieapetyczne. 
- Makaron gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. 
- Do miseczek nakładamy makaron, awokado i wołowinę, a całość zalewamy aromatyczną zupą. 
- Całość można posypać posiekanym grubo szczypiorkiem lub dodać kiełki. 
- Jeżeli nie przepadacie za wołowiną można ją zastąpić kurczakiem lub łososiem. Rybę i kurczaka najlepiej wcześniej zamarynować, a następnie upiec w piekarniku lub na patelni. 
- Zupa jest pyszna od razu po przygotowaniu, ale można ją spokojnie przechowywać przez dwa dni, a nawet schłodzić i podawać na zimno.


Smacznego :) 



4 komentarze: