piątek, 4 września 2015

Gruszki w czerwonym winie

Skończyły się upały, a zaczęły zimnie poranki i wieczory. Zmienia się aura, więc i kuchnia się zmienia. Lody pochowały się głęboko w zamrażalnikach, orzeźwiające napoje ustąpiły miejsca ciepłej herbacie, a na drzewach dojrzewają gruszki. I choć przepis na gruszki w czerwonym winie wydaje się być bardziej zimowy niż jesienny, to gorąco wam polecam wypróbować go już teraz, póki gruszki są najsłodsze i możemy wybierać te ulubione. Do przepisu potrzebujemy dużych gruszek, o twardym miąższu. 



Składniki:

2- 3 gruszki
1 litr czerwonego wina
1 laska cynamonu
4-5 goździków
kardamon
gałka muszkatołowa
1 łyżka miodu

Przepis:

- Wino wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i lekko podgrzewamy.
- Gruszki obieramy ze skórki. Możemy zostawić je w całości lub podzielić na połówki i pozbyć się gniazd nasiennych.
- Do podgrzanego wina dokładamy gruszki i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli chcemy, aby gruszki równomiernie wsiąknęły aromat należy je co jakiś czas przewracać. 

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Zachwycające zdjęcie, bardzo apetycznie się ta gruszka prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń