poniedziałek, 7 września 2015

Szarlotka z budyniem

Nic tak dobrze nie robi na ponury, pochmurny dzień, jak szarlotka. Na kruchym spodzie z kwaśnymi jabłkami i budyniem. Wielki kubek pysznej herbaty i może przetrwamy tę jesień :) 




Składniki:

500 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany bądź gęstego jogurtu
2 opakowania budyniu waniliowego
1 litr mleka
600 g kwaśnych jabłek
2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny

Przepis:

- Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę mocno schłodzone masło, wbijamy 1 jajko oraz dokładamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki lub zamrażalki na pół godziny. 
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dosypujemy do nich kaszki manny lub bułki tartej i dokładnie mieszamy.
- Budynie przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniach. Pozostawiamy do wystygnięcia. 
- Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto dzielimy na pół. 
Pierwszą połowę rozkładamy na spodzie blaszki, starając się, aby było w miarę równe. Na cieście układamy jabłka i również je równamy. Następnie wykładamy przestudzony budyń. Na wierzchu rozkładamy kawałki pozostałego ciasta, tak, aby przykryły budyń i stworzyły nierówną powierzchnię. 
- Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez 40 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Z taką szarlotką przetrwamy z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak trzymać :) Grunt to dobre nastawienie :)

      Usuń