Gęsty, wyrazisty w smaku i nieskomplikowany w przygotowaniu - krem z pieczonych buraków z kaszą jaglaną, przygotowany na bazie jednodniowego soku jabłkowego. Niezmierzone pokłady witamin, mikroelementów i energii. Pyszny na gorąco i na zimno. Można go zjeść w spokoju, przy ciepłym kominku lub zabrać ze sobą do pracy. Spróbujcie.
Składniki:
2 średnie buraki
1 marchewka
250 ml soku jednodniowego jabłkowego Marwit
550 ml wody
50 g kaszy jaglanej
sól
pieprz
oliwa
2 ząbki czosnku
folia aluminiowa
Przepis:
- na kawałku folii aluminiowej rozkładamy obrane i pokrojone ćwiartki buraczki, marchewkę i ząbki czosnku w łupinkach. Lekko polewamy oliwą i doprawiamy odrobiną soli. Zawijamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około godzinę.
- Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną i zalewamy ją 350 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu, w którym kasza wchłonie całą wodę. Powinna być lekko rozgotowana.
- Ugotowaną kaszę traktujemy blenderem. Następnie dodajemy do niej upieczonego buraka, marchewkę oraz wyciśnięty z łupinek, upieczony czosnek. Dolewamy sok z jabłek i 200 ml wody. Całość miksujemy razem. Lekko podgrzewamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.
Smacznego :)
Pychota! Co za połączenie fajne ;-D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
Dziękuję za zaproszenie, na pewno zajrzę :)
UsuńWygląda naprawdę kusząco :) Dla mnie zdecydowanie na ciepło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Na ciepło idealny :)
UsuńBuraczki, buraczki - mniam, uwielbiam, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com