niedziela, 24 lipca 2016

Czekoladowe lody wegańskie

Moje miłość do domowych lodów rośnie w siłę. Tym bardziej, jeżeli potrafię wyczarować domowe lody czekoladowe na bazie mleka z orzechów laskowych. No dobrze, duma moja wielką jest, ale sztuka przygotowania tych lodów to w sumie nie sztuka, a szkic jednakoż. Przygotowanie bajecznie proste, składników sześć i kilkadziesiąt minut cierpliwości nad maszyną do lodów. Macie ochotę na czekoladę w wersji mrożonej i wegańskiej, zapraszam serdecznie. No i dodam jeszcze, że lody są bajecznie zdrowe i nieziemsko smaczne :) 



Składniki:

500 ml mleka z orzechów laskowych
6 łyżek kakao
1 łyżka oleju kokosowego
4-5 łyżek syropu klonowego
1 dojrzałe awokado
szczypta soli




Przepis:

- Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu z olejem kokosowym i kakao. Robimy to tak długo, aż kakao się rozpuści i połączy z mlekiem. Następnie wlewamy syrop klonowym i dokładnie mieszamy. 
- Awokado oddzielamy od skórki i pestki i dokładnie ubijamy na gładką masę. 
- Jeszcze ciepłe, ale nie gorące mleko dolewamy do awokado. Wlewając mleko cały czas mieszamy. 
- Gotową masę można spróbować i dosłodzić do smaku oraz doprawić szczyptą soli. 
- Całość przelewamy do lodowej maszyny i czekamy na pyszny efekt. 

Smacznego :)





* Uwaga, lody po włożeniu do zamrażarki stają się bardzo twarde, jeżeli nie zamierzamy ich jeść od razu najlepiej przelać je do foremek z patyczkami, lub wyjąć je z zamrażarki kilkadziesiąt minut przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Jakie cudne kubełki! Czy mogę zapytać, gdzie je kupiłaś? Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubełki kupiłam w sklepie dla plastyków :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń