czwartek, 31 stycznia 2013

Zupa pomidorowa z fetą

Zupa pomidorowa z fetą

3 cebule dymki
4 ząbki czosnku
2 papryczki chilii
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
pół pora
lubczyk
2 puszki pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g sera feta twardego
świeże oregano
2 łyżki oliwy







- przygotowanie wywaru: do 4 litrów wody dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por i lubczyk, solimy odrobinę i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godziny. 
- gdy wywar mamy gotowy na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone cebulki dymki, po chwili czosnek i chilli - smażymy przez 4-5 minut, aż uwolnią smak i zapach, następnie dodajemy 2 puszki pomidorów i 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dusimy około 15 minut, aby woda odparowała i smaki się połączyły.
- do ciepłego bulionu przekładami masę z pomidorów. Na grubej tarce ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler i również dodajemy do wywaru, całość gotujemy przez 10 minut.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- po wyłożeniu zupy na talerz dodajemy pokruszony ser feta (twardy nie rozpuści się tylko lekko zmięknie i odda zupie lekko słonawy i kwaśny posmak), posypujemy świeżym oregano. 
- Zupa najlepiej smakuje po ostygnięciu i ponownym podgrzaniu.

Smacznego:)

Zupa pomidorowa z fetą

Zupa pomidorowa z fetą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz