niedziela, 3 lutego 2013

Bułeczki orkiszowe z pastą z fety

Bułeczki orkiszowe z pastą z fety
Bułeczki:

400 g mąki orkiszowej
15 g drożdży
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
około 250 ml ciepłej wody


Pasta:

100g twardego sera feta
2 łyżki jogurtu greckiego
40 g orzechów laskowych
garść rzeżuchy





 Bułeczki: 

- drożdże zalewamy 4 łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody i zasypujemy łyżeczką cukru, mieszamy do uzyskania gładkiej masy, odstawiamy na kilka minut,
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn z drożdży i mieszamy, dolewając co jakiś czas wodę, aby uzyskać gładkie i odchodzące od ścianek miski i rąk ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodajemy odrobinę mąki, jeżeli za twarde odrobinę wody. Na koniec polewamy ciasto oliwą i jeszcze chwilę wyrabiamy,
- gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce,
- kiedy urośnie formujemy bułeczki, układamy je na blasze i jeszcze raz zostawiamy do wyrośnięcia,
- piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy około 30 minut, aż bułki będą rumiane,

Pasta
- do miseczki wsypujemy fetę i jogurt, ucieramy na gładką masę,
- orzechy siekamy, mieszamy z fetą, dodajemy rzeżuchę,
- doprawiamy do smaku pieprzem i solą,

Wbrew pozorom orkisz nie potrzebuje towarzystwa czystej mąki pszennej aby wyrosnąć. Bułeczki bez mąki pszennej świetnie nadają się do zjedzenia na drugi dzień, na tosty czy zapiekanki. Przed pieczeniem można je posypać ulubionymi ziarnami lub płatkami owsianymi.

Smacznego :)
Bułeczki orkiszowe z pastą z fety

Bułeczki orkiszowe z pastą z fety

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz