czwartek, 28 lutego 2013

Ciasto czekoladowe z avocado

To ciasto to mój wczorajszy eksperyment. Jestem dumna, bo jak na eksperyment wyszło całkiem nieźle. Z drżeniem serca zerkała co chwilę do piekarnika, czy aby nie kipi, nie pali się, albo nie dymi.  Ale udało się i jest pyszne. Wilgotne, bardzo czekoladowe, z ciągnącą się lekko polewą. Szczerze polecam. A tym, co są na diecie powiem, że zwykły tłuszcz (niezdrową margarynę albo olej) zamieniłam na pyszne, bardzo zdrowe avocado, więc jeden kawałek nikomu nie zaszkodzi.

Ważne! Avocado musi być bardzo dojrzałe, w innym przypadku nie połączy się z żółtkami i z ciasta nic nie wyjdzie.


Ciasto czekoladowe z avocado





100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej 60 %
60 g mąki
6 łyżek kakao
1 dojrzałe avocado
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
40 g cukru
szczypta soli

polewa

100 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
4 łyżki mleka








- gorzką i mleczną czekoladę musimy rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie przestudzić
- białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,
- żółtka  ucieramy z cukrem
- do utartych żółtek dodajemy pokrojone avocado, przestudzoną czekoladę, kakao, mąkę i proszę do pieczenia
- następnie całą masę wymieszać z białkami za pomocą łyżki lub łopatki
- ciasto wylewamy na małą blachę do pieczenia lub tortownicę
- pieczemy w temperaturze 170 C przez 30 minut

- czekoladę na polewę roztapiamy razem z masłem i mlekiem, chwilę mieszamy i polewamy ciasto
- ostygnięte ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Smacznego :)

Ciasto czekoladowe z avocado

Ciasto czekoladowe z avocado

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz