czwartek, 14 lutego 2013

Makaron razowy z zieloną potrawką

Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie dwóch solidnych dań głównych. Chrupiąca cukinia, delikatny kurczak i orzechowy w smaku makaron - delicje. Bardzo szybkie w przyrządzeniu, świetnie nadaje się do podgrzania na drugi dzień.   

makaron razowy z zieloną potrawką




300 g cukinii
1 ząbek czosnku
1/2 awokado
1 cebula dymka
kilka płatków świeżego chilli
garść świeżej natki pietruszki
garść szczypiorku
kilka listków świeżej bazylii
200 g piersi z kurczaka
100 g makaronu razowego
1 łyżka oliwy
sól
pieprz











- cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy i dodajemy cebulę, smażymy tak długo, aż się zeszkli
- kurczaka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli, podsmażamy aż nabierze odrobinę koloru,
- cukinię kroimy na kostkę podobnej wielkości, co kurczaka i dodajemy na patelnię w momencie, kiedy kurczak jest już usmażony, cukinie smażymy dokładnie 1/2 minuty (chcemy, aby pozostała chrupiąca)
- następnie dodajemy czosnek i chilli oraz pokrojone z kostkę awokado, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- na koniec dodajemy sok z 1/4 limonki oraz 1/4 ziół, gasimy ogień i delikatnie mieszamy
- ugotowany makaron razowy przekładamy do potrawki i jeszcze raz delikatnie mieszamy
- wykładamy na talerze i posypujemy resztą ziół

Smacznego:)

makaron razowy z zieloną potrawką

makaron razowy z zieloną potrawką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz