Sałatka z łososiem i owocowym dressingiem |
1 pomarańcza
1/2 limonki
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonego grejpfruta
1/2 łyżeczki cukru
1 świeże chilli
pęczek zielonej pietruszki
1/2 marchewki
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 czerwonej papryki
sól
pieprz kolorowy
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g świeżego filetu z łososia
1 łyżka sosu sojowego
- pomarańczę i grejpfruta obieramy ze skóry i wszystkich błon, usuwamy również pestki, zostawiając jedynie soczysty miąższ (najlepiej obranie rozpocząć od ścięcia dolnej i górnej części owoców, następnie ostrym nożem po kolej odcinać skórkę wraz z białą błoną, miąższ wykrawać ostrym nożem pomiędzy wewnętrznymi błonami)
- do miseczki wycisnąć sok z limonki, dodać cukier, oliwę, posiekane chilli i czosnek, posolić do smaku, dołożyć pomarańczę i grejpfruta i posiekaną natkę pietruszki, następnie delikatnie zamieszać i odstawić na chwilę
- łososia kroimy w kostkę 3x3 cm, zalewamy go sosem sojowym i doprawiamy zmielonym kolorowym pieprzem, odstawiamy na kilka minut, następnie smażymy na patelni grillowej lub teflonowej, po minucie z każdej strony
- sałatę lodową kroimy na drobne wstążki
- marchewkę kroimy na cieniutkie plastry lub wąskie słupki
- czerwoną paprykę kroimy w dość dużą kostkę
- na talerzu układamy sałatę, marchewkę i paprykę, następnie dokładamy usmażonego łososia
- całość polewamy dressingiem
Smacznego:)
Sałatka z łososiem i owocowym dressingiem |
Sałatka z łososiem i owocowym dressingiem |
Sałatka z łososiem i owocowym dressingiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz