sobota, 16 lutego 2013

Sos pomidorowy z cieciorką

Danie bardzo proste, sycące, dobre jako wegetariańskie danie główne, ale dla łasuchów może być tylko dodatkiem do mięsa. Przyrządza się je bardzo szybko, można przechowywać w lodówce kilka dni. Ja osobiście lubię je, gdy mam ochotę na coś włoskiego, ale z makaronem czy mięsem nie jest mi po drodze. 

Sos pomidorowy z cieciorką
1 puszka pomidorów
1 puszka cieciorki
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
sól
pieprz kolorowy

















- cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy do momentu, kiedy się zeszkli
- do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek, sól i suszoną bazylię, smażymy 2-3 minuty i wlewamy pomidory z puszki, puszkę po pomidorach napełniamy do połowy wodą i również wlewamy na patelnię
- pomidory dusimy na patelni do momentu odparowania wody
- pod koniec wrzucamy cieciorkę i świeżą bazylię, podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty
- na koniec próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Smacznego:)
Sos pomidorowy z cieciorką

Sos pomidorowy z cieciorką


1 komentarz: