Kokosowo-waniliowa panna cotta z likierem z białej czekolady. Pyszna, delikatna, nie za słodka, odrobinę alkoholowa. Użyłam do niej mleka i mleka kokosowego, czyli nie ma w niej śmietanki 30%, czyli nie dość, że jest cudownie pyszna, to jeszcze trochę bardziej dietetyczna. Jej smak podkreślają drobinki wanilii i likier z białej czekolady. Co prawda musiała stać w lodówce całą noc, ale warto było czekać na te małe cuda:) Z życzeniami dla wszystkich kobietek:)
kokosowo -waniliowa panna cotta |
850 ml mleka 3,2 %
165 ml mleka kokosowego
100 ml likieru z białej czekolady
6 czubatych łyżeczek żelatyny
6 łyżek białego cukru
1 laska wanilii
- do garnka wlewamy mleko, mleko kokosowe, likier, dodajemy cukier, wanilię i żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut
- po 20 minutach ponownie mieszamy i wstawiamy na gaz
- delikatnie, na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy do momentu kiedy roztopi się cukier i żelatyna, pod żadnym pozorem nie wolno składników zagotować
- podgrzaną masę przelewamy do naczyń, ja użyłam formy do muffinek
- żeby było łatwiej wyjmować panna cotty warto wyłożyć każde zagłębienie folią spożywczą
- wstawiamy do lodówki na całą noc, a rano do kawy wyciągamy pyszne kokosowo-waniliowe cudeńka:)
Takie smaki lubię :-)
OdpowiedzUsuńmniam ;d
OdpowiedzUsuń