środa, 6 marca 2013

Odchudzony kapuśniak z miodem

Kapuśniak to jedna z tych zup, która większości kojarzy się z tłustymi żeberkami, rozpadającą się kiszoną kapustą i ociekającą masłem zasmażką - nic bardziej mylnego! Mój kapuśniak jest lekki, chudy i pełen smaku. Kapusta w nim się nie rozgotowuje, a warzywa są aromatyczne. Czas odczarować kapuśniak! Wykorzystanie dobrej jakości wędzonej kiełbasy pozwoli nam ograniczyć ilość tłuszczu i żadne oka nie będą nas straszyć. W mojej wersji kapuśniak jest nie tylko kwaśny, ale i ostry.



odchudzony kapuśniak


 
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por
1 cebula
250 g kapusty kiszonej
2 łyżki miodu
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
250 g kiełbasy polskiej wędzonej










- na dobry początek musimy zagotować około 3 litrów wody (nie solimy jej)
- do gotującej wody wkładamy pokrojoną kiełbasę polską wędzoną, pozwalamy jej się sparzyć, gdy kiełbasa się zetnie wyciągamy ją z garnka
- do wody dodajemy wszystkie obrane warzywa (oprócz kiszonej kapusty)
- warzywa gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut
- po 40 minutach wyciągamy wszystkie warzywa, a do wody wkładamy poszatkowaną kiszoną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 - 25 minut
- w tym czasie możemy pokroić warzywa w drobną kostkę
- po 20 minutach do kapusty wkładamy wszystkie warzywa, kiełbasę, doprawiamy miodem i ostrą papryką w proszku, gotujemy jeszcze 10 minut
- na koniec zalecam spróbować, na żadnym etapie zupa nie była solona (słona kiełbasa i kapusta), więc może jej odrobinę brakować, warto doprawić zupę po swojemu

Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie zupy bez ziemniaków, proponuję ugotować kilka sztuk w osobnym garnku. 

Smacznego:)

odchudzony kapuśniak

odchudzony kapuśniak


1 komentarz:

  1. Ale ładnie zaprezentowany! Z dodatkiem miodu do kapuśniaku chyba nigdy się jeszcze nie spotkałam. Ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń