piątek, 15 marca 2013

Pampuchy z sosem jagodowo-wiśniowym

Pampuchy, buchty, kluski na parze, na łachu... jak zwał, tak zwał, ale pyszne to one są. Delikatne, puszyste kluski gotowane na parze, przygotowane z mąki razowej i mleka. Polane sosem z jagód i nalewki wiśniowej. Coś słodkiego na obiad:)


Buchty z sosem jagodowo - wiśniowym



kluchy: 
700 g mąki pszennej razowej
50 g drożdży świeżych
500 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka

sos jagodowo - wiśniowy:
400 g jagód (mogą być mrożone)
40 g cukru
2 kieliszki nalewki wiśniowej








kluchy:
- z drożdży, połowy mleka, cukru i łyżki mąki wyrabiamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia
- w misce mieszamy pozostałą mąkę z solą
- wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy dwa jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto
- powolutku dolewamy mleka tak, aby ciasto odstawało od rąk i miski
- wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, będzie gotowe jak podwoi swoją masę
- z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki wielkości piłeczki do golfa, które ponownie zostawiamy do wyrośnięcia
- w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i wkładamy po kilka bułek na raz
- gotujemy około 10 minut, z wierzchu muszą być zwarte, a w środku mięciutkie, pod palcem będą się lekko uginać

sos jagodowo-wiśniowy:
- do garna wkładamy jagody i cukier, na wolnym ogniu zagotowujemy
- gdy jagody puszczą sok wyłączamy gaz i dolewamy wiśniówkę
- tak przygotowanym sosem polewamy kluski

Smacznego:)
Buchty z sosem jagodowo - wiśniowym

Buchty z sosem jagodowo - wiśniowym

1 komentarz: