piątek, 1 marca 2013

Sufletowe omleciki na śniadanie

Czasami tak się w życiu zdarza, że rano mamy trochę więcej czasu i możemy sobie pozwolić na śniadaniowe szaleństwo. Dziś jest taki dzień. 




Sufletowe omleciki





 2 jajka
2 plasterki szynki dojrzewającej
1 plasterek mozzarelli
6 zielonych oliwek
sól
pieprz













- białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z solą
- szynkę, ser i oliwki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z żółtkami, doprawiamy pieprzem
- delikatnie mieszamy żółtka z pianą z białek
- na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i smażymy omleciki z obu stron na złoty kolor
- dobrze jest wyłożyć wszystkie na raz, bo po kilku minutach masa może się rozwarstwić i już nie ma omlecików, tylko jest jajecznica
- można też upiec jeden duży, ale wtedy trzeba go dopiekać pod grillem.


Smacznego :)

Sufletowe omleciki

Sufletowe omleciki

1 komentarz: