niedziela, 3 marca 2013

Włoskie nuggets'y

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Tym razem szczegółem jest panierka. Delikatna, chrupiąca i pełna smaku. 


Włoskie nuggets'y





300 g mięsa z kurczaka 
(mogą być udka, mogą być piersi)
4 łyżki parmezanu
10 łyżek bułki tartej (może być razowa)
1 łyżka oregano
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
2 jajka










- kurczaka dzielimy na małe kawałki, takie na jeden kęs i doprawiamy pieprzem i solą
- bułkę tartą mieszamy z parmezanem, rozgniecionym czosnkiem, oregano i odrobiną soli
- jajko roztrzepujemy
- każdy kawałek kurczaka moczymy w jajku i obtaczamy w panierce
- smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron

Panierka, którą proponuję nie jest trwała, więc nie polecam robienia jej w większej ilości. Jeśli jednak zostanie, to na drugi dzień można z powodzenie wykorzystać ją  np. do ryby.

Smacznego:)

Włoskie nuggets'y
Włoskie nuggets'y

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz