piątek, 8 marca 2013

Zakwas na Wielkanocny Żurek - z mąki owsianej

Prosty i aromatyczny zakwas na żurek wielkanocny, z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Pozwoliłam sobie w tym roku zrobić wcześniejszą próbę, bo pierwszy raz do zakwasu użyłam mąki owsianej. Mąka owsiana po latach niebytu wraca do łask i można ją już bez problemu kupić w sklepach. Zakwas na mące owsianej, który dojrzewa kilka dni w ciepłym miejscu. Prosta rzecz pokazująca że kuchnia ma jednak w sobie coś z magii.




Zakwas na wielkanocny żurek
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
1 litr ciepłej wody
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziela angielskie 


















- mąkę wsypujemy do wysokiego słoika, dolewamy do niej ciepłej wody, wkładamy przecięte na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie
- zakręcamy, bądź zakrywamy lnianą serwetką i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Co jakiś czas (co najmniej raz dziennie) mieszamy
- wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnego żurku na wielkanocne śniadanie bądź obiad

Zakwas na wielkanocny żurek



3 komentarze:

  1. Robię z płatków owsianych!

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba tez taki zrobię, czy jak postoi dłużej to lepiej czy gorzej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stał trzy dni i żurek wyszedł łagodny. Uważam, że jeszcze jeden dzień by mu nie zaszkodził - zwłaszcza jeżeli zależy nam na wyrazistym smaku. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby się udał:)

      Usuń