Aromatyczne szaszłyki z szynki wieprzowej pieczone na średnio rozgrzanym grillu. Marynowane w sosie pomidorowym z dodatkiem pikantnego chilli, słodkiego miodu i aromatycznego czosnku. Delikatne mięso w pikantnej panierce z nutą słodyczy.
Grillowana szynka w pomidorach |
300 g szynki wieprzowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 chilli
2 ząbki czosnku
sól
- Szynkę kroimy w dużą kostkę 4x4 cm.
- W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy z miodem, dodajemy drobno posiekane chilli i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość doprawiamy solą i mieszamy na jednolitą masę.
- W marynacie obtaczamy kawałki szynki i nadziewamy je na uprzednio zamoczone z wodzie patyczki do szaszłyków. Odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, do momentu kiedy zrobią się rumiane.
Po usmażeniu można posypać je porwaną na drobno bazylią.
Smacznego:)
Grillowana szynka w pomidorach |
Grillowana szynka w pomidorach |
Grillowana szynka w pomidorach |
Zjadłabym z chęcią kawałek takiej szynki :)
OdpowiedzUsuń