Pstrąg faszerowany i grillowany |
2 tusze pstrąga
pęczek natki pietruszki
4 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól
pieprz
250 g twarożku chudego
4-5 łyżek śmietany kwaśnej 12 %
- Pstrąga dokładnie płuczemy, w razie konieczności oskrobujemy z łusek. Wyczyszczoną rybę delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem.
- Siekamy zieloną pietruszkę i dwa ząbki czosnku. Mieszamy je razem i nadziewamy nimi rybę.
- Ruszt smarujemy olejemy i układamy na nim rybę. Smażymy około 7 minut z każdej strony. Tak, aby ryba była lekko przypieczona z zewnątrz, ale delikatna w środku.
- W czasie pieczenia możemy przygotować twarożek.
- Siekamy na drobno koperek, dodajemy go do twarożku. Doprawiamy solą, wlewamy śmietanę i dokładamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Twarożek podajemy w osobnym naczyniu.
- Jeżeli, ktoś lubi można rybę skropić sokiem z cytryny lub położyć na niej masło z ziołami.
Smacznego:)
Pstrąg faszerowany i grillowany |
Prezentuje się po prostu wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a ryby uwielbiam :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń