niedziela, 28 kwietnia 2013

Pieprzowy schab

Żadna wędlina ze sklepu nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana w domu. Schab jest chudym mięsem, a odpowiednio przygotowany nie jest suchy. Dziś proponuję schab marynowany w kolorowym pieprzu. Wyrazisty aromat, który podkreśla naturalny smak dobrej wieprzowiny. 

Pieprzowy schab







1 kg schabu
2 szczypty soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
3 łyżki kolorowego pieprzu w całości.












- Schab myjemy i osuszamy. Ziarna pieprzu miażdżymy delikatnie w moździerzu i mieszamy je z solą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab. 
- Na spodzie naczynia, w którym schab będzie się marynował układamy ziele angielski i liście laurowe, a na nich kładziemy schab. Zostawiamy go na całą noc w lodówce.
- Następnego dnia pieczemy w temp 170 C (bez termoobiegu) przez około 1 i 1/2 godziny.
- Możemy podawać na ciepło, ale idealny jest po schłodzeniu.

Smacznego:)

Pieprzowy schab

1 komentarz: