Cudownie delikatne lody. Przygotowywane w domu, bez konserwantów. Smakują niebiańsko, są odpowiednio słodkie i dzięki mięcie orzeźwiające. Białe michałki dodają im odrobiny charakteru i kontrastują z gładką strukturą lodów. Coś w sam raz dla łasuchów.
Lody śmietankowo-miętowe |
300 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
8 białych michałków
kilka łyżek syropu miętowego
- Śmietankę ubijamy na w miarę sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- Michałki kroimy na średniej wielkości kostkę.
- Ubitą śmietanę mieszamy z michałkami, a następnie wlewamy syrop miętowy i delikatnie mieszamy, ale nie na jednolitą masę. Fajnie wyglądają, kiedy widać mieszające się kolory.
- Masę wykładamy do naczyń i mrozimy pod przykryciem przez kilka godzin.
Jeżeli lody zostawimy w zamrażarce na dłużej niż kilka godzin, to warto je wyciągnąć 15 minut przed podaniem. Będą o niebo delikatniejsze. Nie jest to konieczne kiedy mrozimy je w pojemnikach do lodów na patyku.
Smacznego:)
Lody śmietankowo-miętowe |
Lody śmietankowo-miętowe |
ojej, jakie cudeńka!
OdpowiedzUsuńpod względem smakowym, rzecz jasna.
Ciekawe połączenie smaków. Te lody muszą być pyszne. Na upał w sam raz :)
OdpowiedzUsuń