sobota, 27 kwietnia 2013

Diabelski bigos

Pełny smaku i aromatyczny bigos z kiszonej i białej kapusty gotowany na żeberkach i wędzonej kiełbasie doprawianej czosnkiem niedźwiedzim. W towarzystwie pomidorów, liścia laurowego i suszonych grzybków. Delikatny, nie tłusty i jak na bigos mało pracochłonny.

Diabelski bigos




1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
500 g kapusty białej
500 g kapusty kiszonej
300 g kiełbasy wędzonej
3 strąki chilli
2 łyżki stołowe mielonej papryki w proszku
szczypta soli
liść laurowy
ziele angielskie
10 suszonych grzybów leśnych
puszka pomidorów









- Biała kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Kiszoną kapustę gotujemy w nieosolonej wodzie przez około 30 minut. Na wierzch kapusty układamy połowę żeberek (pociętych w mniejsze kawałki).
- Na dno dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, papryczkę chilli przekrojoną na połowy i suszone grzyby (najlepiej pokruszone). Chwilę smażymy, a następnie dokładamy pozostałe żeberka. Smażymy na średnim ogniu. 
- Kiełbasę kroimy na plasterki i dokładamy do żeberek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy paprykę w proszku. Wszystko razem przesmażamy. Ale trzeba uważać, żeby papryka się nie spaliła. 
- Kiedy mięso się zrumieni, a kiełbasa puści smak, dodajemy białą kapustę i kapustę kiszoną oraz gotowane żeberka. Całość podlewamy kilkoma chochelkami wywaru z kiszonej kapusty. Na końcu dodajemy puszkę pomidorów i podsypujemy dużą szczyptą majeranku. Gotujemy na wolnym ogniu około 2-3 godzin. W miarę konieczności dolewając wodę z gotowania kapusty. 
- Nie ukrywam, że najlepiej smakuje odgrzewane, ale zaraz po przyrządzeniu też trudno się oprzeć. 

Smacznego:)

Diabelski bigos

Diabelski bigos

Diabelski bigos

2 komentarze:

  1. pysznie wygląda - piękne zdjęcia.
    uwielbiam takie pikantne smaki, ale niestety nie moja rodzina.
    szkoda, bo z wielką ochotą bym się nim uraczyła, ale całego gara sama nie zjem :p

    OdpowiedzUsuń
  2. i jakie piękne zdjęcia :) pychota:)

    OdpowiedzUsuń