Delikatny krem szczawiowy na zasmażanych warzywach, doprawiony gałką muszkatołową i majerankiem. Miła odmiana dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjną zupą szczawiową. Lekko pikantny i nie zbyt kwaśny. Doprawienie majerankiem - pomysł sąsiadki Edyty - nadaje mu innego wymiaru - Polecam:)
Krem szczawiowy z majerankiem |
2 marchewki
2 por
1 pietruszka
1/2 selera
pęczek szczawiu
natka pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta majeranku
kolorowy pieprz
2 łyżki masła
kilka ugotowanych jajek
kilka łyżek śmietany 18 %
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Por - tylko białe części - kroimy w talarki. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nie pokrojony por i doprawiamy odrobiną soli. Chwilę smażymy, następnie dokładamy marchewkę, pietruszkę i seler. Całość doprawiamy pieprzem i dusimy na małym ogniu do miękkości.
- Szczaw myjemy i siekamy. Dodajemy do podgotowanych warzyw i zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy około 20 minut.
- Śmietanę mieszamy w kubku z odrobiną wywaru, a następnie wlewamy do zupy. Całość doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i majerankiem.
- Po kilku minutach blendujemy na gładką masę i zostawiamy na małym ogniu na pół godziny.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Jak to zupa - najlepsza jest na drugi dzień:)
Smacznego:)
Krem szczawiowy z majerankiem |
Krem szczawiowy z majerankiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz