czwartek, 25 kwietnia 2013

Krem szczawiowy z majerankiem

Delikatny krem szczawiowy na zasmażanych warzywach, doprawiony gałką muszkatołową i majerankiem. Miła odmiana dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjną zupą szczawiową. Lekko pikantny i nie zbyt kwaśny. Doprawienie majerankiem - pomysł sąsiadki Edyty - nadaje mu innego wymiaru - Polecam:)

Krem szczawiowy z majerankiem




2 marchewki
2 por
1 pietruszka
1/2 selera
pęczek szczawiu
natka pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta majeranku
kolorowy pieprz
2 łyżki masła
kilka ugotowanych jajek
kilka łyżek śmietany 18 %








- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Por - tylko białe części - kroimy w talarki. W garnku rozgrzewamy masło.  Wrzucamy na nie pokrojony por i doprawiamy odrobiną soli. Chwilę smażymy, następnie dokładamy marchewkę, pietruszkę i seler. Całość doprawiamy pieprzem i dusimy na małym ogniu do miękkości. 
- Szczaw myjemy i siekamy. Dodajemy do podgotowanych warzyw i zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy około 20 minut. 
- Śmietanę mieszamy w kubku z odrobiną wywaru, a następnie wlewamy do zupy. Całość doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i majerankiem. 
- Po kilku minutach blendujemy na gładką masę i zostawiamy na małym ogniu na pół godziny.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem. 

Jak to zupa - najlepsza jest na drugi dzień:) 

Smacznego:)

Krem szczawiowy z majerankiem

Krem szczawiowy z majerankiem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz