niedziela, 28 kwietnia 2013

Lody śmietankowo-miętowe z białymi michałkami

Cudownie delikatne lody. Przygotowywane w domu, bez konserwantów. Smakują niebiańsko, są odpowiednio słodkie i dzięki mięcie orzeźwiające. Białe michałki dodają im odrobiny charakteru i kontrastują z gładką strukturą lodów. Coś w sam raz dla łasuchów.

Lody śmietankowo-miętowe







300 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
8 białych michałków
kilka łyżek syropu miętowego













- Śmietankę ubijamy na w miarę sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- Michałki kroimy na średniej wielkości kostkę.
- Ubitą śmietanę mieszamy z michałkami, a następnie wlewamy syrop miętowy i delikatnie mieszamy, ale nie na jednolitą masę. Fajnie wyglądają, kiedy widać mieszające się kolory.
- Masę wykładamy do naczyń i mrozimy pod przykryciem przez kilka godzin.

Jeżeli lody zostawimy w zamrażarce na dłużej niż kilka godzin, to warto je wyciągnąć 15 minut przed podaniem. Będą o niebo delikatniejsze. Nie jest to konieczne kiedy mrozimy je w pojemnikach do lodów na patyku.

Smacznego:)

Lody śmietankowo-miętowe

Lody śmietankowo-miętowe

2 komentarze:

  1. ojej, jakie cudeńka!
    pod względem smakowym, rzecz jasna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków. Te lody muszą być pyszne. Na upał w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń