czwartek, 2 maja 2013

Pietruszkowe pesto i makaron razowy

Słowiańskie pesto z pietruszki i prażonego słonecznika. Nie obeszło się jednak bez akcentu z oryginału czyli oliwy z oliwek i parmezanu. Cudownie orzechowe w smaku, delikatnie pietruszkowe, słone dzięki parmezanowi. Bardzo szybkie i bardzo proste danie, ale smak wyjątkowy. Warto mieć w domu pęczek pietruszki i paczkę słonecznika - to idealne rozwiązanie na błyskawiczny posiłek dla paru osób. Gotowe w 15 minut.

Pietruszkowe pesto i makaron razowy





paczka razowego spaghetti
2 pęczki zielonej pietruszki
250 g łuskanego słoneczniku niesolonego
4 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
3-4 łyżki parmezanu
sól do smaku












- Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu kiedy będzie al dente.
- Na rozgrzaną patelnię - bez tłuszczu - wysypujemy słonecznik. Rozprowadzamy go, aby pokrył całą patelnię i zostawiamy na kilka minut, co jakiś czas mieszamy słonecznik, aby się nie przypalił. Kiedy się upraży - będzie lekko brązowy - dokładamy go do pietruszki i czosnku. 
- Na końcu dodajemy starty parmezan i oliwę z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę.  Jeżeli ktoś ma cierpliwość i trochę więcej czasu może pokusić się o ucieranie masy w moździerzu. 
- Kiedy masa już jest wystarczająco gładka, próbujemy i doprawiamy ją solą. 
- Makaron odcedzamy, ale nie wylewamy całej wody, tylko zostawiamy około 1 szklanki. 
- Do odcedzonego makaronu dokładamy pesto i wlewamy wodę spod gotowania. Całość dokładnie mieszamy, do momentu kiedy każda nitka makaronu pokryje się pesto. Podajemy cieplutkie. 
- Jako dodatek można usmażyć kilka kostek wędzonego boczku lub podać pomidorki koktajlowe. Ale wcale nie trzeba. 

Smacznego:) 

Pietruszkowe pesto i makaron razowy


1 komentarz:

  1. Nie robiłam pietruszkowego pesto a słyszałam że smak jest obłędny. Muszę zrobić w końcu.

    OdpowiedzUsuń