Lekka zupa z pieczarek i cukinii. Wymaga minimalnego nakładu pracy. Delikatna, aromatyczna i chuda. Idealna na wiosenny obiad.
Lekka zupa z pieczarek i cukinii |
200g pieczarek brunatnych
200 g udźca z indyka
200 g cukinii
sól
pieprz
mielona ostra papryka
zielona pietruszka
1 łyżka oleju
1 cebula biała
- W garnku rozgrzewamy olej. Mięso kroimy na dość dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy aż się zrumieni.
- W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, pieczarki na ćwiartki, cukinię w większą kostkę.
- Do zrumienionego mięsa dokładamy cebulę, odrobinę solimy i przyprawiamy łyżeczką ostrej papryki w proszku. Po chwili dokładamy pieczarki i dusimy do momentu, w którym puszczą sok. Wtedy dodajemy cukinię. Całość chwilę razem podgrzewamy, a następnie zalewamy 1 i 1/2 l gorącej wody. Zostawiamy na małym ogniu na około godzinę.
- Po godzinie próbujemy zupę i doprawiamy ją do smaku.
- Podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.
Smacznego:)
Lekka zupa z pieczarek i cukinii |
Lekka zupa z pieczarek i cukinii |
Przepis bierze udział w akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 u Mopsa w kuchni.
Indyk i pieczarki to znakomite połączenie, w zupie jeszcze nie próbowałam ;) Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2013.
OdpowiedzUsuń