Pyszna, orzeźwiająca i aromatyczna - kawowa granita. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale warto. Podawana z bitą śmietaną wzbogaconą odrobiną cukru i wanilii.
Granita kawowa z waniliową bitą śmietaną |
6 łyżek kawy rozpuszczalnej
400 ml ciepłej wody
lub 6 filiżanek espresso
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
200 ml śmietany 36 %
pół laski wanilii
1 łyżeczka cukru pudru
- Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przelewamy ją do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Po godzinie wyciągamy ją i mieszamy, znów wstawiamy do zamrażarki. Czynność powtarzamy co 30 minut, do momentu kiedy cały płyn zamieni się w kryształki lodu.
- Śmietankę 36 % ubijamy delikatnie. Po koniec ubijania dodajemy wanilię i cukier puder. Wstawiamy do lodówki.
- Do filiżanek lub szklanek przekładamy gotową granitę i dekorujemy chmurką z bitej śmietany.
Smacznego:)
Granita kawowa z waniliową bitą śmietaną |
Wszystko co kawowe jest smaczne :D
OdpowiedzUsuń