poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Granita kawowa z waniliową bitą śmietaną

Pyszna, orzeźwiająca i aromatyczna - kawowa granita. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale warto. Podawana z bitą śmietaną wzbogaconą odrobiną cukru i wanilii. 

Granita kawowa z waniliową bitą śmietaną







6 łyżek kawy rozpuszczalnej
400 ml ciepłej wody
lub 6 filiżanek espresso
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią 
200 ml śmietany 36 %
pół laski wanilii
1 łyżeczka cukru pudru









- Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przelewamy ją do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Po godzinie wyciągamy ją i mieszamy, znów wstawiamy do zamrażarki. Czynność powtarzamy co 30 minut, do momentu kiedy cały płyn zamieni się w kryształki lodu. 
- Śmietankę 36 % ubijamy delikatnie. Po koniec ubijania dodajemy wanilię i cukier puder. Wstawiamy do lodówki. 
- Do filiżanek lub szklanek przekładamy gotową granitę i dekorujemy chmurką z bitej śmietany. 

Smacznego:)

Granita kawowa z waniliową bitą śmietaną
 

1 komentarz: