sobota, 13 kwietnia 2013

Grillowane kiełbaski z salsa verde i suszonymi pomidorami

Słońce świeci, na dworze 16 stopni w plusie, jak tu nie myśleć o rozpoczęciu sezonu grillowego? Na pierwszy ogień (w przenośni i dosłownie) idzie nieśmiertelna kiełbasa. Podana na podpiekanej bułce pszennej z salsa verde i suszonymi pomidorami. 


Grillowane kiełbaski z salsa verde



 4 kiełbaski śląskie
(przed kupne warto sprawdzić ich skład, wybierajmy te z największą zawartością mięsa nie skrobi czy wody)
2 bułki pszenne
pęczek zielonej pietruszki
pęczek szczypiorku
garść liści bazylii
kilka gałązek świeżego koperku
5 łyżek oliwy
ząbek czosnku
1/4 limonki
sól
pieprz
suszone pomidory z zalewy







- Zacznijmy od sosu. Siekamy wszystkie zioła i wkładamy do jednej miski, ścieramy do nich czosnek, doprawiamy solą, odrobiną pieprzu, zalewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki. Odstawiamy na kilka chwil. 
- Kiełbaski kroimy wzdłuż na połowy. Zewnętrzną stronę nacinamy, aby kiełbaska się szybciej upiekła.
- Bułki przekrawamy na pół, skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. 
- Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
- Kiełbaski smażymy na rozgrzanym grillu do momentu, kiedy będą rumiane z obu stron. Pod koniec grillowania kiełbasek dokładamy bułkę. Trzeba na nią uważać bo rumieni się w mgnieniu oka. 
- Na podpieczoną bułkę układamy połówki kiełbasy, polewamy sosem i posypujemy suszonymi pomidorami. 

Smacznego:)

Grillowane kiełbaski z salsa verde i suszonymi pomidorami

1 komentarz: