sobota, 13 kwietnia 2013

Omlet chłopski z brunatnymi pieczarkami

Jajka + boczek + wędzona szynka + brunatne pieczarki + szczypiorek + zielona pietruszka =  omlet chłopski. Pyszny, puszysty z nutą leśną i zieloną oraz wędzonym akcentem. Pożywne śniadanie dla 4 osób. 
Omlet chłopski z brunatnymi pieczarkami






6 jajek
100 g wędzonego boczku
100 g wędzonej szynki
6 brunatnych pieczarek
garść zielonej pietruszki
garść szczypiorku
sól
pieprz









- Boczek i szynkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na patelni. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, boczek ma go wystarczająco dużo. 
- Do miski wybijamy jajka. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Dodajemy do jajek. Doprawiamy pieprzem i solą ( z tą ostrożnie, bo wędzone wędliny lubią być słone).
- Do podsmażonego boczku i szynki dodajemy pokrojone w duże cząstki pieczarki brunatne, przesmażamy. Nie wolno ich posolić bo puszczą sok i wyjdzie nam zupa z jajkiem. 
- Kiedy pieczarki zrumienią się lekko, na patelnię wlewamy roztrzepane jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy tak długo, aż spód się dobrze zetnie. Wtedy albo omlet delikatne obracamy (można pomóc sobie dużym talerzem - wywracamy na niego omlet do góry nogami, a następnie delikatnie zsuwamy na patelnię), albo wstawiamy pod grill do piekarnika na pięć minut. 
- Podajemy z chlebem na zakwasie lub z zieloną sałatą. 

Smacznego:)  

Omlet chłopski z brunatnymi pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz