Jajka + boczek + wędzona szynka + brunatne pieczarki + szczypiorek + zielona pietruszka = omlet chłopski. Pyszny, puszysty z nutą leśną i zieloną oraz wędzonym akcentem. Pożywne śniadanie dla 4 osób.
Omlet chłopski z brunatnymi pieczarkami |
6 jajek
100 g wędzonego boczku
100 g wędzonej szynki
6 brunatnych pieczarek
garść zielonej pietruszki
garść szczypiorku
sól
pieprz
- Boczek i szynkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na patelni. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, boczek ma go wystarczająco dużo.
- Do miski wybijamy jajka. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Dodajemy do jajek. Doprawiamy pieprzem i solą ( z tą ostrożnie, bo wędzone wędliny lubią być słone).
- Do podsmażonego boczku i szynki dodajemy pokrojone w duże cząstki pieczarki brunatne, przesmażamy. Nie wolno ich posolić bo puszczą sok i wyjdzie nam zupa z jajkiem.
- Kiedy pieczarki zrumienią się lekko, na patelnię wlewamy roztrzepane jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy tak długo, aż spód się dobrze zetnie. Wtedy albo omlet delikatne obracamy (można pomóc sobie dużym talerzem - wywracamy na niego omlet do góry nogami, a następnie delikatnie zsuwamy na patelnię), albo wstawiamy pod grill do piekarnika na pięć minut.
- Podajemy z chlebem na zakwasie lub z zieloną sałatą.
Omlet chłopski z brunatnymi pieczarkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz