sobota, 13 kwietnia 2013

Papryka faszerowana z chorizo na sosie pomidorowym z octem balsamicznym

Biała papryka, o lekko goryczkowym posmaku, faszerowana risotto z chorizo, szynką surową wędzoną, porem, parmezanem i koperkiem. Wzbogacona duszoną na oliwie z oliwek szynką wieprzową z rozmarynem i chilli. Wszystko zapiekane na sosie pomidorowym doprawionym octem balsamicznym, czosnkiem i świeżym rozmarynem. 


Papryka faszerowana z chorizo

10 białych papryk
kubek ryżu
3 kubki wody
1 por
100 g chorizo
100 g szynki surowej wędzonej
400 g świeżej szynki
7 łyżek parmezanu
garść natki pietruszki
garść koperku
1 puszka pomidorów krojonych
świeży rozmaryn
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
sól
świeże chilli
1 cebula biała






- Papryki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. 
- Świeżą szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. W trakcie smażenia doprawiamy solą, świeżym rozmarynem i chilli. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę białą cebulę. Smażymy tak długo, aż cebula zmięknie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. 
- Chorizo i szynkę surową wędzoną kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni z oliwą. Po chwilę dokładamy pokrojony w paseczki por. Doprawiamy małą szczyptą soli i dusimy chwilę. 
- Po chwili na patelnię z chorizo wsypujemy ryż i pozwalamy mu się pokryć oliwą. Kiedy ryż będzie lśniący zalewamy go pierwszym kubkiem wody, zostawiamy na małym ogniu i czekamy aż woda odparuje. Kiedy woda odparuje wlewamy kolejny kubek wody i ponownie czekamy do odparowania. W razie konieczności (jeżeli ryż nie będzie miękki) dolewamy kolejną porcję wody. Pod koniec gotowania wsypujemy do ryżu 5 łyżek startego parmezanu. Wszystko dokładanie mieszamy i dokładamy do usmażonej szynki z rozmarynem. 
- Siekamy pietruszkę i koperek i dodajemy do nadzienia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
- Na dno brytfanki do zapiekania wylewamy pomidory wraz z sokiem. Doprawiamy je octem balsamicznym, szczyptą soli i startym czosnkiem. Dokładnie mieszamy. 
- Przekrojone na pół papryki faszerujemy nadzieniem i układamy na sosie pomidorowym farszem do góry. Kiedy wszystkie papryki będą wypełnione posypujemy je 2 łyżkami parmezanu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na około 20 - 25 minut. 

Smacznego:) 

Papryka faszerowana z chorizo

Papryka faszerowana z chorizo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz