Na wiosnę jemy sałatki :) Już nie te ciężkie zimowe, a lekkie, kolorowe, pełne życia i smaku. Dziś taka kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce (gotowałam pierwszy raz - nie jest tak trudno), parmezanem i sosem z kefiru i chilli - pychota. A to wszystko podane na młodej sałacie rzymskiej z kolorową papryką, ogórkiem i czerwoną (fioletową) cebulą. Feeria barw - czegoż chcieć więcej?
Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce |
3 małe sałaty rzymskie
1/2 długiego ogórka
1 mała żółtka papryka
1 czerwona papryka
1 cebula czerwona
2 łyżki parmezanu
szczypta soli
1 jajko
4 łyżki kefiru
1/4 łyżeczki miodu wrzosowego
1 chilli
sól
garść zielonej pietruszki
- Sałatę myjemy, kroimy na ćwiartki. Papryki myjemy i kroimy w paski. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Wszystko układamy na talerzu.
- Na drobnej tarce ścieramy 2 łyżki parmezanu i posypujemy warzywa.
- W miseczce mieszamy kefir, chilli i mód, doprawiamy solą.
- W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę, wlewamy dwie łyżki octu winnego. Jajko rozbijamy do miseczki - ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Jajko szybkim ruchem wlewamy do wody, zostawiamy na około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową - delikatnie. Układamy na talerzu na warzywach.
- Całość polewamy sosem z kefiru i chilli. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)
Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce |
Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce |
Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce |
pięęęęękna! z tymi kolorami to wiosna musi nadejść!
OdpowiedzUsuńjem oczami!!! cudownie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńProszę dodać banerek akcji. Dopiero wtedy będę mogła zaakceptować przepis ;)
OdpowiedzUsuńBaner akcji jest dodany na samym dole strony, obok archiwum i "o mnie"
Usuń