Skrzydełka z kurczaka w pomidorach |
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
(w sezonie 4-5 świeżych)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka płatków chilli
- Skrzydełka myjemy i dokładnie osuszamy. Dzielimy je na trzy części i odkładamy lotki.
- Skrzydełka nacieramy solą i suszoną bazylią.
- Pomidory mieszamy z chilli, zielem angielskim i liściem laurowy oraz pokrojonym w grubą kostkę czosnkiem.
- Pomidorami zalewamy kurczaka i wstawiamy go do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień wyciągamy skrzydełka z zalewy. Zalewą przykrywamy dno brytfanki, a na niej układamy skrzydełka. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około godzinę, aż skrzydełka się zrumienią, a zalewa zredukuje.
- Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz