czwartek, 11 kwietnia 2013

Skrzydełka z kurczaka w pomidorach

Pieczone skrzydełka z kurczaka na pure z pomidorów z dodatkiem ziół i czosnku. Pyszne słodkie pomidory, aromatyczna bazylia i czosnek, akcent liścia laurowego i ziela angielskiego. Rumiane i pyszne - podawane w towarzystwie świeżej bazylii. 
Skrzydełka z kurczaka w pomidorach





1 kg skrzydełek z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
(w sezonie 4-5 świeżych)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka płatków chilli









- Skrzydełka myjemy i dokładnie osuszamy. Dzielimy je na trzy części i odkładamy lotki. 
- Skrzydełka nacieramy solą i suszoną bazylią. 
- Pomidory mieszamy z chilli, zielem angielskim i liściem laurowy oraz pokrojonym w grubą kostkę czosnkiem. 
- Pomidorami zalewamy kurczaka i wstawiamy go do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień wyciągamy skrzydełka z zalewy. Zalewą przykrywamy dno brytfanki, a na niej układamy skrzydełka. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około godzinę, aż skrzydełka się zrumienią, a zalewa zredukuje. 
- Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią. 

Smacznego:)

Skrzydełka z kurczaka w pomidorach

Skrzydełka z kurczaka w pomidorach

Skrzydełka z kurczaka w pomidorach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz