piątek, 12 kwietnia 2013

Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce

Na wiosnę jemy sałatki :) Już nie te ciężkie zimowe, a lekkie, kolorowe, pełne życia i smaku. Dziś taka kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce (gotowałam pierwszy raz - nie jest tak trudno), parmezanem i sosem z kefiru i chilli - pychota. A to wszystko podane na młodej sałacie rzymskiej z kolorową papryką, ogórkiem i czerwoną (fioletową) cebulą. Feeria barw - czegoż chcieć więcej? 


Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce


3 małe sałaty rzymskie

1/2 długiego ogórka
1 mała żółtka papryka
1 czerwona papryka
1 cebula czerwona
2 łyżki parmezanu
szczypta soli
1 jajko
4 łyżki kefiru
1/4 łyżeczki miodu wrzosowego
1 chilli
sól
garść zielonej pietruszki








- Sałatę myjemy, kroimy na ćwiartki. Papryki myjemy i kroimy w paski. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Wszystko układamy na talerzu. 
- Na drobnej tarce ścieramy 2 łyżki parmezanu i posypujemy warzywa. 
- W miseczce mieszamy kefir, chilli i mód, doprawiamy solą. 
- W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę, wlewamy dwie łyżki octu winnego. Jajko rozbijamy do miseczki - ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Jajko szybkim ruchem wlewamy do wody, zostawiamy na około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową - delikatnie. Układamy na talerzu na warzywach. 
- Całość polewamy sosem z kefiru i chilli. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego:)

Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce

Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce

Kolorowa sałatka z jajkiem w koszulce

4 komentarze:

  1. pięęęęękna! z tymi kolorami to wiosna musi nadejść!

    OdpowiedzUsuń
  2. jem oczami!!! cudownie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę dodać banerek akcji. Dopiero wtedy będę mogła zaakceptować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baner akcji jest dodany na samym dole strony, obok archiwum i "o mnie"

      Usuń